Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Dla wszystkich smakoszy podróże kulinarne stanowią nie lada gratkę. Prawdziwą przyjemnością jest poznawanie zwyczajów kulinarnych innych krajów. Potrawy z krajów tak odległych jak Australia, budziły od zawsze ogromne zainteresowanie. Egzotyczne potrawy są prawdziwą inspiracją dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w zaciszu swej kuchni.
W Australii poza mięsem spożywa się też owoce morza. Kuchnia Aborygenów Pichcenie egzotycznych potraw jest niezwykłą przygodą, pozwalającą na poznanie obcych kultur. Kuchnia australijska kojarzy się przede wszystkim z tak obcym dla Polaków mięsem kangurzym, które dla smakoszy stanowi prawdziwy raj dla podniebienia oraz niecodzienny rarytas. Nie trzeba się jednak obawiać, że każda podróż do Australii musi koniecznie wiązać się z konsumpcją tego rzadko spotykanego przysmaku. Kuchnia Aborygenów zaskakująco chętnie przyjęła także wpływy kuchni europejskiej i azjatyckiej. Dzięki temu Antypody stały się prawdziwą Ziemią Obiecaną dla smakoszy kulinarnych. Tak jak ze steków kangurzych, kuchnia australijska słynie również z przepysznych i świeżych owoców morza, które niewątpliwie najlepiej smakują w jednej z licznych portowych restauracji. Kuchnia australijska oferuje również smakowite skorupiaki, takie jak raki, czy homary. Ryby, mięso, desery Oprócz stricte egzotycznych i rzadko spotykanych potraw, kuchnia australijska może nas także uraczyć bardziej typowymi rybami, takimi jak łosoś, czy ryba maślana, przyrządzona na aborygeński sposób. Jednak nie lada wyzwaniem dla prawdziwych amatorów kulinarnych wrażeń okażą się niewątpliwie, tak mało w Polsce znane, steki ze strusia, często podawane razem z migdałami. Według specjalistów od żywienia, mięso strusie, mimo iż jest czerwone, zawiera w sobie niewielkie ilości tłuszczu oraz cholesterolu, co czyni je zdrowe dla naszego organizmu. Kuchnia australijska to nie tylko potrawy podawane jako drugie danie, bowiem kuchnia może się poszczycić równie pysznymi deserami, przyrządzanymi głównie na bazie orzechów. Mufinki, naleśniki lub babeczki waniliowe z dodatkiem owoców zachwycają zarówno smakiem, jak i estetycznym dla oka wyglądem. Potrawy ze strusia Wiele potraw, które oferuje kuchnia australijska to typowe dania, które możemy spotkać w innych rejonach świata. Potrawy te były przyrządzane oraz rozpowszechniane przed przyjeżdżających do Australii osadników. Jednak większa liczba przyrządzanych potraw posiada czysto australijski rodowód, np. wspomniane już mięso ze strusia. Dla Polaka mięso strusie niekoniecznie musi stanowić tylko egzotyczne i odległe marzenia, bowiem zdrowe i sprawdzone mięso strusie można zakupić w wielu polskich hipermarketach. Koneserzy alkoholi również nie mają powodów do narzekań, gdyż kuchnia australijska oferuje także szeroki wybór prawdziwych australijskich win, które doskonale dopełniają smak potraw. Potrawy regionalne Światowi znawcy uważają je za najlepsze spośród wszystkich innych. Wpływy europejskie i azjatyckie, co prawda, nieznacznie zmieniły kuchnię rdzennych Aborygenów, nie mniej jednak nie udało im się do końca jej zniszczyć. Do dziś przyjeżdżający przypadkowy turysta, może napotkać na niecodzienny widok pieczonej na ogniu jaszczurki, kangura, czy strusia. Pamiętać jednak należy o tym, że każdy człowiek posiada swoje indywidualne predyspozycje żywieniowe. Wielu z nas boi się także licznych, kulinarnych eksperymentów, dlatego dla własnego bezpieczeństwa, podczas pobytu w Australii, z pewnością chętniej udamy się do lokalu, w którym serwowana jest kuchnia zbliżona do typowo śródziemnomorskiej. Australia - miasta
Australia - co warto wiedzieć
Kuchnia Australijska cz.2 - komentarze:
Kuchnia Australijska cz.2 - dodaj komentarz:
|