Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
W kuchni australijskiej używa się często mirtu cytrynowego, orzechów macadamia, szpinaku i bush tomatoes (owoce wyglądem przypominające pomidory, zwane pustynnymi rodzynkami lub winogronem).
Warzywa są bardzo popularne w kuchni australijskiej. Mięso Australijczycy cenią sobie różnorodność kulturową swojego kraju i mają „globalne” gusty. Lubią jeść mięso, najlepiej z grilla. Najpopularniejsza jest baranina, która w niczym nie przypomina tej, dostępnej w Polsce. Zawsze świeża, mięciutka, pozbawiona specyficznego zapachu, który bardziej wrażliwych może zniechęcać. Je się dużo wołowiny, ryb i owoców morza. Owoce i warzywa Australijczycy hodują owoce, ananasy, papaje, owoc kaki, marcuję, duriany, figi, owoce tamaryndowca, kiwi, czy mango, ale również gruszki, czereśnie i jabłka. Popularne są także warzywa, a wśród nich cukinie, bataty, pomidory, kabaczki i dynia. Popularnym sposobem przygotowania warzyw jest grillowanie lub pieczenie z dodatkiem oliwy i ziół. Podaje się z je do mięs lub ryb, jak nasze ziemniaki. Mogą stanowić osobne dania lub składniki sałatek. Piwo Nie sposób pominąć znaczenia piwa dla kuchni australijskiej, a może dla samych Australijczyków. Najbardziej znane i możliwe do kupienia praktycznie w każdym kraju to Fosters. Najlepsze piwo to Victoria Bitter, Melbourne, Cascade oraz Swan. Większość sprzedawanych piw nie przekracza 5% alkoholu, ale za to nadrabia się spożywaną ilością. Obok piwa, bardzo popularne w kraju, jak i na całym świecie, jest australijskie wino. Należy tu wymienić wino Barossa, Eden Valley, South Australia, Cudgee Creek, Coonawarra czy Mount Benson. Produkcja win w Australii cieszy się ponad 200-letnią tradycją. Kangur, krokodyl, emu... Będąc w Australii naprawdę warto spróbować specyficznych potraw dla tego kraju. Tylko tam zjemy stek z kangura, krokodyla w sosie curry, filet ze strusia emu z migdałami i calvados, czy fish and chips, ale z rekina. Miłym zaskoczeniem okażą się bowiem dania, o których istnieniu wcześniej nawet nie słyszeliśmy. Australia - miasta
Australia - co warto wiedzieć
Kuchnia Australijska cz.1 - dodaj komentarz:
|